Paragrafen

Grondbeleid

Vorderingen op de balans

Algemeen
Voor een vijftal projecten geldt dat de gemeente een ondersteunende rol inneemt en daarmee niet actief risicodragend deel neemt in een ontwikkeling. Deze projecten zijn op de balans verantwoord als vooruitbetaalde dan wel vooruit ontvangen bedragen. Het gaat om de volgende projecten: Dekkerswald, Heikant in de Horst, Lieskes Wengs, Jan Arntzstraat en Morgenbad. In alle gevallen geldt dat een (anterieure) overeenkomst gesloten is met de betreffende ontwikkelaar. In deze overeenkomsten is bijvoorbeeld een bijdrage aan de gemeente opgenomen. Hieronder volgt een overzicht van de actuele ontwikkelingen.

Dekkerswald (Groesbeek)
De gemeente heeft een overeenkomst gesloten betreffende de herontwikkeling en transformatie van het aan de Nijmeegsebaan gelegen woon – zorg complex Dekkerswald. In deze overeenkomst is het kostenverhaal geregeld voor de door de gemeente te maken kosten in het kader van haar faciliterende rol. Daarbij gaat het om kosten voor het voeren van de benodigde planologische procedures. Het risico van de ontwikkeling ligt bij de zorggroep. De zorggroep heeft de exploitatiebijdrage al volledig aan de gemeente betaald.

Heikant in de Horst
De gemeente heeft geen grondpositie, maar faciliteert de woningbouw. Met Hofmans Vastgoed BV is in 2009 een overeenkomst gesloten voor de realisatie van het uitbreidingsplan. Het plan voorziet in de bouw van sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en vrije sector woningen. Het risico van de gehele ontwikkeling ligt bij de ontwikkelaar. Als gevolg van de marktsituatie in de afgelopen jaren (woningmarkt) is vertraging in de ontwikkeling aan de orde. Dit heeft ertoe geleid dat het woonrijp maken van het plangebied gefaseerd plaatsvindt met als gevolg dat extra kosten voor voorbereiding, toezicht op de uitvoering (VTU) aan de orde zijn. Ook is sprake van een herdifferentiatie van het woningbouwprogramma, als reactie op de markt, waardoor onder andere extra overleggen hebben plaatsgevonden. Begin dit jaar zijn we overeengekomen dat Hofmans 99 woningen bouwt, in plaats van 91. De overeenkomst met Hofmans is met een addendum in de vorm van een brief hier op aangepast.  

Naar rato van de vergunde woningen brengen we op basis van de overeenkomst de kosten bij Hofmans Vastgoed BV in rekening (inmiddels zijn 62 van de 99 woningen vergund). Dit uitgangspunt is ongewijzigd.

Lieskes Wengs (Leuth)
In 2014 kon de ontwikkelaar van Lieskes Wengs niet tijdig voldoen aan zijn betalingsverplichtingen door de tegenvallende verkopen. Voormalig gemeente Ubbergen heeft ter zekerheidstelling tijdelijk een kavel in eigendom gekregen. De gemeenteraad van Ubbergen heeft in november 2014 het besluit genomen om de kavel aan te kopen. Zij stelde hier bij de voorwaarde dat de kavel zonder winstoogmerk aan de ontwikkelaar wordt terug verkocht als hij binnen twee jaar aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Op 28 februari 2017 heeft het college besloten om de termijn met een half jaar te verlengen tot 1 juli 2017. De ontwikkelaar heeft niet aan zijn verplichtingen voldaan. De gemeente heeft dan ook besloten om de betreffende kavel zelf te verkopen. Op dit moment is er geen interesse voor het perceel.  

Jan Arntzstraat (Kekerdom)
De gemeente heeft met Oosterpoort projectontwikkeling BV in 2010 een realisatie – overeenkomst gesloten. Deze overeenkomst betreft de herstructurering van de bestaande woningen aan de Jan Arntzstraat (12 sloop / nieuwbouw plus 5 aanvullende nieuwbouw) en het realiseren van 19 nieuwe woningen aan de (verlengde) Schoolstraat in Kekerdom. Het plan is teruggebracht tot 18 woningen doordat 2 bouwkavels zijn samengevoegd. Sinds december 2010 is sprake van een onherroepelijk bestemmingsplan.

Het plan voor herstructurering is destijds ‘on hold’ gezet vanwege economische crisis en veranderde bouwopgave van Oosterpoort. De percelen zijn in bezit van Oosterpoort en zijn tijdelijk in gebruik gegeven als dorpsweide. Er is momenteel overleg met de gemeente over het opnieuw activeren van de bouwbestemming. Het vigerende bestemmingsplan heeft een capaciteit van 17 woningen.

Morgenbad (Leuth)
Het bestemmingsplan Morgenbad Leuth is op 9 september 2016 vastgesteld door de gemeenteraad. Het bestemmingsplan maakt de realisatie mogelijk van het nieuwe wijkje Kalfsheuvel. Voor de eerste fase (14 huurwoningen) is al een vergunning verleend en de woningen zijn voor 1 juli 2017 opgeleverd. De huurwoningen (Kalfsheuvel 1 t/m 27 oneven) worden verhuurd door WIBECO Vastgoed. Het uitwerkingsplan voor de 2e fase is op 23 april 2019 vastgesteld en per 10 juli 2019 geheel onherroepelijk in werking getreden. Jan Oosterhout Ontwikkeling BV zal de 11 woningen (8 twee aaneen en 3 vrijstaand) gaan bouwen. Hiervoor kan nu de omgevingsvergunning worden aangevraagd en worden verleend. Zij hebben hierover overeenstemming bereikt met De Groene Landen. Oosterhout heeft aangegeven dat de verkoop is gestagneerd. De reden hiervoor is dat de woningen te duur zijn waardoor de afzet moeilijk is. Oosterhout is nu bezig met alternatieve woningen passend binnen het bestemmingsplan. Het voornemen is daarom dat zij de woningen even van de markt willen halen om ruimte te maken voor aangepaste woningen die op een iets lager prijsniveau liggen. De overdracht van de openbare ruimte vindt na de realisatie van het bouwplan voor deze 11 woningen plaats.

Deze pagina is gebouwd op 12/07/2020 12:35:21 met de export van 12/07/2020 12:19:33